Nalewki domowe
Witaj w świecie domowych nalewek
Podstawą dobrych nalewek domowych są przede wszystkim wysokiej jakości składniki, czyli zdrowe owoce, świeże zioła i odpowiedni alkohol. Do tego niezbędna jest również cierpliwość…
Walory smakowe
Właściwości zdrowotne
Przyjemność tworzenia
Zdrowotne właściwości domowych nalewek
Miętówka
Mięta jest znana chyba każdemu i dostępna powszechnie. Używana jako przyprawa w kuchni, ale też jako roślina lecznicza. Zawiera witaminy: A, B1, B9, C oraz minerały: miedź, żelazo, mangan, potas, cynk, selen, magnez, fosfor. A przede wszystkim największą ilość utleniaczy spośród dostępnych roślin zielonych.
Ma zbawienny wpływ na układ trawienny: reguluje zaparcia i wzdęcia. Polepsza trawienie i przyswajanie pokarmów. Wspomaga zrzucanie kilogramów. Pomaga w przypadku zespołu jelita drażliwego, działa przeciwbólowo na stan zapalny w przewodzie pokarmowym.
Ma również właściwości antybakteryjne, antywirusowe oraz uspakajające. Działa pozytywnie na zwalczanie grzybów z rodzaju Candida i grzybów pleśniowych.
Zapach mięty natomiast, może wzmacniać pamięć i koncentrację. Przyczynia się też do łagodzenia bólu migrenowego, nerwobóli i bóli mięśniowych.
Mięta ma także działanie przeciwświądowe, miejscowo znieczulające i przeciwzapalne. Może przyczyniać się do hamowania aktywności wirusa opryszczki pospolitej. Spożywanie mięty niweluje nieświeży oddech.
Jeżeli wypijemy herbatę z liści mięty, przed pójściem do łóżka, to nasz sen będzie o wiele spokojniejszy niż normalnie. Miętę warto spożywać po dużych i ciężkostrawnych daniach.
Oregano
Oregano, czyli Lebiodka pospolita, w kuchni używane jest jako dodatek do pizzy i spaghetti. Posiada również wyjątkowe właściwości lecznicze.
Jest bogate w witaminy: C, A, E i K, kwas foliowy, błonnik oraz magnez, żelazo, wapń, fosfor. Zawarty w nim olejek eteryczny ma silne właściwości antygrzybiczne
i przeciwbakteryjne. Zwalcza drożdżaki typu Candida, łagodzi dolegliwości trawienne, pomaga podczas przeziębień, łagodzi bóle stawów. Ułatwia odkrztuszanie, łagodzi kaszel, pomaga przy katarze i zapaleniu zatok.
Zwiększa również wydzielanie soku żołądkowego, a tym samym usprawnia proces trawienia.
Co ważne, oregano może zapobiegać schorzeniom cywilizacyjnym, takim jak cukrzyca, choroby serca czy nowotwory.
Sprawdzi się doskonale jako dodatek do ciężkostrawnych potraw.
Melisa z pomarańczą
Melisa, inaczej cytrynowe ziele, ma właściwości uspokajające. Jest bardzo polecana przy zespole jelita nadwrażliwego.
Wspomaga koncentrację i pamięć. Przynosi ukojenie przy bólach głowy.
Pomaga też na trawienie ponieważ pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci, a przez to przyspiesza trawienie nawet bardzo ciężkich potraw, takich jak grochówka, bigos czy dania z fasoli. Można ją podawać także na kolkę oraz przy zapaleniu dróg żółciowych.
Melisa lekarska ma też działanie moczopędne. Obniża cholesterol, zapobiega stłuszczeniu wątroby.
Orzech włoski
Orzech włoski (łac.: Juglandis recens fructus) jest rośliną bardzo bogatą w wiele witamin i minerałów. Występują w nim licznie zwłaszcza witaminy z grupy B (witaminy: B1, B2, B3, B5 i B6) oraz witamina E i A, a także witamina PP.
W orzechu obecna jest też duża ilość mikroelementów, takich jak wapń, fosfor, magnez, żelazo i fluor.
Nalewkę z niedojrzałego orzecha włoskiego pije się stricte w problemach żołądkowych. Pomaga przy bakteryjnej biegunce, bólach jelit, zatruciach i nieżytach przewodu pokarmowego.
Orzech włoski posiada silne działanie bakteriobójcze w stosunku do paciorkowców, gronkowców, bakterii duru brzusznego i czerwonki. Ponadto wzmacnia organizm, oczyszcza krew, niszczy pasożyty.
Dzika róża
Owoce dzikiej róży znane są z posiadania o kilkadziesiąt razy więcej witaminy C niż świeże cytrusy czy czarna porzeczka. Zawiera ona też witaminy: A, B1, B2, E, K i P oraz flawonoidy, kwas foliowy i garbniki.
Dzika róża: reguluje nadciśnienie, wzmacnia odporność, łagodzi ból gardła, leczy niestrawność, łagodzi stany zapalne układu moczowego, leczy biegunki i problemy jelitowe, wzmacnia naczynia krwionośne, usprawnia pracę stawów i łagodzi zwyrodnieniowe bóle stawów, usprawnia pracę wątroby i nerek, zwalcza miażdżycę (flawonoidy zawarte w dzikiej róży usuwają z krwi pozostałe już reaktywne formy tlenu i zapobiegają ich tworzeniu).
Również działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, przeciwalergicznie i przeciw wrzodowo. Zmniejsza uczucie zmęczenia, poprawia wygląd skóry, pomaga w walce ze zmęczeniem przewlekłym, poprawia samopoczucie, poprawia wygląd skóry i oczyszcza układ moczowy z bakterii oraz reguluje pracę nerek.
Przypisuje jej się działanie immunologiczne.
Spożywanie 3 owoców dzikiej róży dziennie dostarcza organizmowi pełną dawkę witaminy C.
Pigwówka
Pigwa poprawia odporność organizmu, oczyszcza przewód pokarmowy, poprawia apetyt. Ma działanie przeciwzapalne.
Dodatkowo wspomaga odchudzanie, regeneruje wątrobę, reguluje poziom cholesterolu i obniża poziom cukru we krwi, zapobiega wymiotom, biegunce oraz wzdęciom.
Nasiona pigwy, skórka, a także jej liście charakteryzują się właściwościami antybakteryjnymi, bakteriostatycznymi oraz przeciwgrzybiczymi.
Pigwa posiada właściwości redukujące stany zapalne, ponadto przeciwdziała anemii oraz niedokrwistości. Działa prewencyjnie w stosunku do chorób układu krążenia oraz chorób nowotworowych. Reguluje również zaburzenia jelitowo-żołądkowe.
Cenne właściwości pigwy wynikają przede wszystkim z zawartości związków polifenolowych oraz flawonoidów, które wspomagają zwalczanie wolnych rodników, wpływają na uelastycznienie naczyń krwionośnych oraz zapobiegają mikrowylewom i mikropęknięciom, a także zapobiegają powstawaniu blaszki miażdżycowej w tętnicach oraz w żyłach, działają przeciw utleniająco oraz przeciwzapalnie.
Pigwa to doskonały owoc na zimę. Stosowana może być w przeziębieniach – wspomaga zwalczanie infekcji oraz łagodzenie podrażnień.
Przez bardzo twardy i mało soczysty miąższ nie nadaje się do spożywania w formie świeżej. Dodatek cukru sprawia, że sztywne tkanki owocu ulegają rozluźnieniu, przez co zdecydowanie łatwiej ją strawić.
Pigwa zalecana jest również w przypadku problemów z trawieniem, a także w okresach zwiększonego stresu. Znajdująca się w owocach witamina C poprawia wydajność układu odpornościowego, a także usprawnia gojenie się ran. Dzięki zawartości witamin z grupy B chroni organizm przed infekcjami oraz wykazuje działanie krwiotwórcze.
Wapń stanowi składnik budulcowy kości, a zawarty w pigwie potas poprawia funkcjonowanie układu nerwowego. Owoc stanowi także źródło magnezu, fosforu, żelaza, a także garbników. Pigwa zawiera również pektyny, czyli błonnik rozpuszczalny w wodzie, który wspomaga usuwanie z organizmu toksyn oraz metali ciężkich.
Sosnówka
Młode pędy sosny działają wykrztuśnie oraz antybakteryjnie.
Znajdujące się w nich olejki: pinen i borneol pomagają w leczeniu nieżytu górnych dróg oddechowych czy suchego kaszlu. Łagodzą też chrypkę.
W składzie syropu z sosny znajdziemy również moc witaminy C oraz składniki mineralne, które wzmacniają układ odpornościowy.
Dzięki tym substancjom, mają one też właściwości wykrztuśne, antyseptyczne, moczopędne, napotne i witaminizujące.
Nalewkę sosnową zaleca się stosować w nieżytach dróg oddechowych, bólach gardła, anginie, zapaleniu oskrzeli i jamy ustnej, przewlekłym kaszlu, ale także pomocniczo w zapaleniu pęcherzyka żółciowego, w stanach zapalnych dróg moczowych, zaburzeniach przemiany materii, osłabieniu i wyczerpaniu nerwowym.
Stosować pół kieliszeczka nalewki 2-3 razy dziennie w czasie choroby i złego samopoczucia.
Na dodatek smak nalewki na młodych pędach sosny jest niepowtarzalny.
Jest to niewątpliwie jedna z naszych ulubionych nalewek!
Kosówka
Kosówka, czyli nalewka z młodych pędów kosodrzewiny.
Pamiętajcie, że kosodrzewina to u nas gatunek chroniony, dlatego młode pędy tej rośliny możecie pozyskiwać jedynie z kosodrzewiny rosnącej w Waszych ogródkach.
Pączki Pinus Mugo zawierają szereg wartościowych substancji, m. in.:
– olejki eteryczne, tzw. monoterpeny: pinen, limonen, dipenten, felandren oraz octan berylu, charakteryzujący się przyjemnym zapachem.
Olejek sosnowy stosowany jest w medycynie do wziewów
w schorzeniach górnych dróg oddechowych.
Jest również dodawany do rozgrzewających maści, zdrowotnych kąpieli oraz stanowi składnik Fitolizyny – leku moczopędnego, pomagającego w usuwaniu złogów z nerek.
– flawonoidy – przeciwutleniacze, wspomagające usuwanie z organizmu wolnych rodników.
Ich obecności zawdzięczamy wolniejsze starzenie się skóry, wzmocnienie naczyń krwionośnych. Przypisuje się im także działanie antynowotworowe.
– witamina C oraz garbniki – mają właściwości przeciwzapalne i przeciwkrwotoczne.
– gorycze – powodują wzrost łaknienia.
– kwasy żywiczne – obecnie prowadzone są badania naukowe nad ich wpływem na leczenie epilepsji.
– sole mineralne – mające dobroczynny wpływ na mocne kości
– cukry – dodające energii organizmowi.
Dereniówka
Dereń jadalny (Cornus mas) zawiera wiele pierwiastków mineralnych, przede wszystkim żelaza, a także potasu, wapnia, fosforu, magnezu, cynku, miedzi i manganu, jak również beta-karoten, flawonoidy, kwasy organiczne (jabłkowy i chinowy), pektyny, garbniki i cukry.
Owoce derenia są również bogatym źródłem witaminy C, a także P i A oraz antocyjanów. Ze względu na działanie przeciwutleniające antocyjanów, dereń może mieć działanie przeciwnowotworowe.
Owoce derenia są skarbnicą żelaza – pierwiastka, który jest składnikiem hemoglobiny zawartej w erytrocytach. Ich zadaniem jest transport tlenu do wszystkich komórek ciała.
Przy niedoborze żelaza proces dotleniania nie przebiega prawidłowo i pojawiają się objawy niedokrwistości, takie jak, m.in. osłabienie, bladość skóry, łamliwość włosów, zajady w kącikach ust, bóle głowy, bezsenność.
W medycynie niekonwencjonalnej dereń, dzięki zawartości kwasów organicznych, fitoncydów i innych aktywnych związków, jest stosowany w dolegliwościach żołądkowych, gdyż działa przeciwzapalnie i ściągająco.
Ponadto sprawdzi się przy niewłaściwej przemianie materii, dlatego polecany jest zawłaszcza osobom zmagającym się z nadwagą i otyłością. Wpływa na wzrost wydzielania insuliny.
Dereń działa moczopędnie (tzn. zwiększa wydalanie wody i sodu z moczem), a także przeciwzapalnie.
Polecany jest w okresie zwiększonego ryzyka zachorowań na przeziębienie i grypę.
Żurawinówka
Żurawina ma liczne właściwości lecznicze, o których wiadomo od dawna.
Badania naukowe jednomyślnie potwierdzają, że ma ona działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.
Medycyna ludowa zaleca stosowanie żurawiny w przeziębieniach, anginie, schorzeniach reumatycznych, na problemy z pęcherzem, w przypadku osłabienia pracy żołądka, jelit i trzustki, a także na awitaminozę i przemęczenie. W owocach żurawiny gromadzą się w dużym stężeniu substancje o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych – proantocyjanidyny, które m. in. chronią wątrobę, obniżają poziom cukru we krwi, wzmagają siłę skurczu mięśnia sercowego.
Jednak najlepiej znany jest korzystny wpływ żurawiny na układ moczowy.
Prócz właściwości aseptycznych żurawina mają też zalety odżywcze. Są m.in. bogatym źródłem witamin A, C i witamin z grupy B.
Żurawina dobrze też znosi wysokie temperatury, gotowanie nie niszczy zawartych w niej związków bakteriobójczych.
Badania wykazały, iż żurawina zmniejsza przyczepność bakterii E.coli do ścianek dróg moczowych, jednocześnie zmniejszając ilość tych bakterii w moczu.
Pomaga ona również zapobiegać infekcjom pęcherza moczowego u osób mających problemy z całkowitym opróżnianiem pęcherza (jak mężczyźni z przerostem prostaty).
Żurawina przynosi tak bardzo potrzebną pomoc osobom z założonym cewnikiem, czy z zaburzeniami neurologicznymi (np. po udarze, wylewie czy urazie kręgosłupa), czyli w przypadkach, w których ryzyko infekcji jest bardzo duże. Żurawiny nie powinny spożywać osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe zawierający warfarynę.
Aroniówka
Aronia to superfood, czyli produkt zawierający wiele właściwości odżywczych i witamin. Jest skarbnicą witaminy P. Dodatkowo wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.
Aronia jest również źródłem witaminy C, B2, E oraz kwasu foliowego. W jej składzie znajdziemy też żelazo, wapń, miedź, bor, jod, mangan.
Z leczniczych właściwości aronii skorzystają zwłaszcza osoby, które zmagają się z chorobami układu pokarmowego. Polecane są przy przewlekłych bólach brzucha, wzdęciach, nudnościach, zaparciach. Składniki antyoksydacyjne wspomagają usuwanie toksyn i wspierają pracę jelit.
Dodatkowo aronia wspomaga pracę trzustki i wątroby. Zapobiega gromadzeniu się metali ciężkich, pestycydów i herbicydów, które mogą być szkodliwe dla zdrowia.
Aronia przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu. Zawarte w owocach aronii antocyjany i rutyna zapobiegają odkładaniu się w złogów cholesterolu w ścianach naczyń i hamują rozwój miażdżycy.
Aronia wspomaga także pracę oczu, a także zmniejsza ryzyko zachorowania na zaćmę czy zwyrodnienie plamki żółtej. Aronię powinny spożywać osoby, które długo pracują przed komputerem. Jej owoce niwelują skutki długotrwałego kontaktu z niebieskim światłem monitorów.
Wspiera ona także pracę układu krwionośnego.
Reguluje przepuszczalność naczyń, zapobiegając powstawaniu zakrzepów i żylaków. Dodatkowo wspiera pracę serca. Dzięki temu zapobiega takim chorobom, jak nadciśnienie, miażdżyca, zakrzepica.
Jest też bogata w silne przeciwutleniacze. Zwalczają one wolne rodniki, które są odpowiedzialne m. in. starzenie się skóry.
Składniki zawarte w aronii przyczyniają się także poprawy kondycji włosów i paznokci. W związku z tym regularne picie soku z aronii i jedzenie tych pysznych owoców wspiera w walce o piękny wygląd.
Poza tym owoce aronii wykazują działanie przeciwnowotworowe i wspomagają odporność.
Dlatego aronia jest polecana m. in. w leczeniu przeziębień i grypy.
Malinówko - jeżynówka
Maliny, ze względu na swoje właściwości, są wykorzystywane w leczeniu różnorodnych dolegliwości.
Same słodkie owoce zawierają kwasy organiczne (m. in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy, elagowy), pektyny, cukry i lotne związki zapachowe.
Poza tym, zawierają wiele witamin (m. in. C, E, B1, B2, B6) oraz substancji mineralnych (potas, żelazo, magnez, wapń). Działanie prozdrowotne malin:
– są środkiem przeciwgorączkowym i napotnym, ponieważ kwas salicylowy w nich zawarty pobudza gruczoły potowe, a malinowe olejki eteryczne rozgrzewają;
– działają przeciwzapalnie, ściągająco i przeciwbakteryjnie,
– działają uspokajająco,
– obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają serce i mają działanie przeciwmiażdżycowe dzięki minerałom w nich zawartym,
– żelazo i miedź mogą wspomóc leczenie anemii,
– potas reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu, dlatego maliny zalecane są osobom mającym choroby nerek lub woreczka żółciowego,
– hamują rozwój bakterii jelitowych, zmniejszają biegunkę,
– są pomocne w łagodzeniu bólu miesiączkowego, gdyż powodują rozkurcz mięśni gładkich,
– duża ilość witamin wpływa korzystnie na układ odpornościowy,
– polifenole, silne antyoksydanty, chronią przed wolnymi rodnikami i opóźniają starzenie się,
– zawarty w nich kwas elagowy jest silnym antyoksydantem, wzmacnia odporność organizmu i, według najnowszych badań, posiada właściwości przeciwnowotworowe.
Jeżyny – niejednokrotnie wykazano, że chronią one organizm przed chorobami nowotworowymi, neurodegeneracyjnymi (np. chorobą Alzheimera), schorzeniami układu sercowo-naczyniowego czy cukrzycą.
Jeżyna charakteryzuje się także właściwościami przeciwbakteryjnymi, przeciwgrzybiczymi i antywirusowymi. Warto podkreślić, ze ekstrakty z jeżyn nie tylko działają jak antybiotyki na komórki bakteryjne, ale jednocześnie nie wykazują szkodliwego działania na komórki organizmu człowieka.
Ekstrakty z jeżyn wykazują także działanie przeciwzapalne. Wykazano, że ich stosowanie hamuje wydzielanie wszystkich markerów (czynników warunkujących) stanu zapalnego. Za ten wpływ odpowiedzialne są głównie związki fenolowe zawarte w owocach.
Co więcej, antocyjany z owoców jeżyny w wielu badaniach hamowały stan zapalny w takim samym stopniu, jak popularne leki przeciwzapalne (np. ibuprofen, naproksen). Jeżyny regulują przemianę materii, zwalczają zaparcia i biegunki, mają właściwości uspokajające (są wskazane w zaburzeniach nerwowych, zwłaszcza u kobiet w okresie przekwitania).
Berberysówka
Głównym składnikiem czynnym owoców berberysu jest berberyna (1,5–2 proc.) wykazująca działanie przeciwpierwotniakowe, przeciwbakteryjne, a także spazmolityczne (rozkurczające mięśnie gładkie), żółciopędne i przeciwzapalne.
Właściwości lecznicze berberys zawdzięcza berbaminie i kryptopinie, które wpływają korzystnie na układ sercowo-naczyniowy poprzez obniżenie ciśnienia tętniczego krwi i regulację pracy serca.
Niektóre alkaloidy zawarte w berberysie zwyczajnym ograniczają wchłanianie i zwiększają wydalanie lipidów
i cholesterolu z jelit oraz działają antyoksydacyjnie i przeciwmiażdżycowo.
Natomiast protopina i palamatyna działają przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, podobnie jak berberyna.
Właściwości prozdrowotne związane są także z zawartymi w berberysie polifenolami, antocyjanami i flawonoidami, które mają działanie przeciwutleniające, a to przekłada się na działanie antynowotworowe i ochronne na ściany naczyń krwionośnych.
Owoce berberysu zawierają garbniki, które działają przeciwzapalnie i ściągająco, co ma zastosowanie w biegunce. Zawarte w berberysie zwyczajnym substancje czynne działają hipoglikemicznie, co może być wykorzystane w terapii cukrzycy. Hamują α-glukozydazę zmniejszając wchłanianie glukozy z jelit do krwi, a także poprawiają wrażliwość tkanek
na insulinę.
Może także pozytywnie wpływać berberys na trądzik, zmniejszając stan zapalny oraz ilość wykwitów na skórze. Wewnętrznie wykorzystuje się napary i odwary z owoców berberysu.
Przy dłuższym stosowaniu sprawdzić się mogą wyciągi alkoholowe. Berberys zwyczajny zawiera substancje czynne wykazujące działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne, co może mieć zastosowanie w rożnych infekcjach.
Zawarte w tej roślinie alkaloidy izochinolinowe typu protoberberyny wykazują szczególną aktywność przeciwko bakteriom Gram-dodatnim, do których należą m.in. ziarenkowce jak gronkowiec złocisty (Staphylococcus ureus).
Jarzębiak
Nalewka z jarzębiny jest obecnie mało popularna – a wielka szkoda, bo świetnie działa na układ pokarmowy. Jarzębiak ma lekkie działanie przeczyszczające i jest zalecany właśnie przy problemach z narządami odpowiedzialnymi za trawienie.
W jarzębinie znajdziemy witaminę C oraz ułatwiającą jej przyswajanie witaminę P, a także prowitaminy A, witaminę E, K i B3. Owoce zawierają też cukier sorbozę, garbniki i pektyny. Jarzębina ma niewielkie działanie moczopędne, dzięki czemu może zapobiegać infekcjom dróg moczowych. Korzystnie wpływa ona na błony śluzowe i pracę układu pokarmowego. Jest stosowana przy:
– nieżytach jelit,
– przewlekłych biegunkach,]
– różnych schorzeniach wątroby (odtruwa wątrobę),
– chorobach pęcherzyka żółciowego.
Leśna sangria
Połączenie dobroczynnego działania nalewki z młodych pędów sosny (właściwości i działanie opisane powyżej) ze wspaniałym smakiem i zdrowotnym działaniem dzikich leśnych owoców (m. in. malin i jeżyn).
Rokitnik
Rokitnik nazywany 'złotem syberii’ zawiera ponad 190 bioaktywnych substancji, takich jak: antyoksydanty, flawonoidy, aminokwasy, nienasycone kwasy tłuszczowe, mikroelementy (potas, mangan, wapń, bor, żelazo, fosfor, krzem), oraz witaminy (A, B, C, D, E, K, PP).
Wyróżnia się on przede wszystkim zawartością witaminy C – obok dzikiej róży ma jej najwięcej spośród wszystkich owoców.
Spożywanie rokitnika zaleca się przy: braku apetytu, bólach mięśni i stawów, trudno gojących się ranach, skłonnościach do siniaków, krwawiących dziąsłach.
Rokitnik wzmacnia serce i odporność, obniża poziom złego cholesterolu, obniża ciśnienie krwi.
Pokrzywówka
Pokrzywa posiada wiele działań prozdrowotnych.
Znajdują się w niej w obfitości: chlorofil, witaminy: C, K, B2, B6, flawonoidy, karotenoidy, kwasy organiczne, mikroelementy (żelazo).
Pokrzywa poprawia ogólną przemianę materii, pobudza wytwarzanie enzymów trzustkowych, wpływa korzystnie na produkcję czerwonych krwinek.
Wykazuje też właściwości moczopędne, ściągające, rozkurczowe, przeciwbiegunkowe, przeciwkrwotoczne, przeciwcukrzycowe, wzmacniające, przeciwzapalne.
Wskazana jest przy tendencjach do anemii.
Dobrze oddziałuje także na włosy i paznokcie oraz przy problemach skórnych.
Stosowana w kłopotach z układem trawiennym, przy biegunkach oraz nieżycie jelit czy żołądka.
Imbirówka
Korzenie (bulwy) imbiru zawierają węglowodany,
witaminy: C, B1 i B2, E, A i K, oraz kwas foliowy i składniki mineralne takie jak: wapń, fosfor, żelazo i potas.
Imbir zawiera cenne substancje o działaniu leczniczym. Pomaga przy dolegliwościach związanych z układem pokarmowym i trawieniem. Działa żółciopędnie i rozkurczowo, likwiduje wzdęcia oraz zwiększa wydzielanie śliny, co ma korzystny wpływ na procesy trawienia. Łagodzi mdłości także po narkozie i w czasie chemioterapii. Wspomaga również apetyt.
Preparaty przygotowane na jego bazie mają właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz łagodzące dolegliwości związane ze stanami zapalnymi dróg oddechowych.
Świetnie sprawdzi się też jako pomocniczy środek w zwalczaniu objawów przeziębienia i grypy. Łagodzi kaszel, rozrzedza śluz, hamuje skurcze oskrzeli, działa przeciwbólowo
i przeciwgorączkowo. Napój z imbirem, najlepiej z dodatkiem cynamonu, cytryny, miodu i kurkumy, ma właściwości silnie rozgrzewające, napotne i przeciwgorączkowe.
Imbir zmniejsza też lepkość krwi, chroniąc tym samym przed tworzeniem się zatorów i zakrzepów, podnosi ciśnienie
i stężenie cholesterolu LDL we krwi, wpływa korzystnie na pracę serca, poprawia koncentrację i dodaje energii oraz witalności, dlatego jest pomocny w stanach przemęczenia fizycznego i psychicznego.
Jest również przydatny jako środek łagodzący dolegliwości spowodowane przez chorobę lokomocyjną.
Kolejną leczniczą właściwością imbiru jest łagodzenie obrzęków związanych z zatrzymywaniem wody w organizmie – substancje zawarte w tej przyprawie mają działanie moczopędne, usuwają nadmiar wody nagromadzonej w tkankach.
Imbir ma też korzystny wpływ na pracę mózgu, poprawia jego ukrwienie i dotlenienie. Dzięki właściwościom rozgrzewającym imbir jest świetnym antidotum dla zmarzluchów. Uważany jest również za afrodyzjak, ponieważ wzmaga ukrwienie narządów płciowych.
Morelówka
Morele są nie tylko bardzo smaczne, ale także sprzyjają zdrowiu i urodzie. Przede wszystkim zawierają przeciwutleniacze, które mają działanie antynowotworowe i przeciwstarzeniowe.
Morele wpływają pozytywnie na ciśnienie, trawienie i pracę nerek, działają też zasadotwórczo, powinny je więc jeść osoby cierpiące na nadkwasotę.
Dzięki dużej ilości potasu regulują ciśnienie krwi i pracę nerek. Zawierają sporo żelaza, wapnia, fosforu, witaminy B, C, PP, błonnika. Poprawiają trawienie, zapobiegają anemii.
Czereśniówka
Oprócz pysznego smaku czereśnie mają mnóstwo zdrowotnych właściwości.
Jedzenie czereśni dobrze wpływa na skórę, serce i tarczycę. Są niskokaloryczne.
W skład czereśni wchodzi dużo dobroczynnych związków, takich jak witaminy z grupy B, jak B1, B2, B6, a także witamina C i E oraz flawonoidy.
Ponadto czereśnie bogate są w karoten, sód, potas (w dużych ilościach), wapń, fosfor oraz niewielkie pokłady żelaza. Polecane są osobom, które mają problemy z sercem, a także reumatykom.
Czereśnie mają więcej jodu, potasu, magnezu i błonnika pokarmowego niż wiśnie, które uważane są powszechnie za zdrowsze.
Czereśnie są szczególnie zalecane są w dnie moczanowej (artretyzmie). Jedzenie czereśni zmniejsza ilość kwasu moczowego we krwi, a cyjanidyna może blokować odczuwanie bólu wywołanego przez kryształki kwasu moczowego. Poza tym witaminy z grupy B, w które bogate są czereśnie, również wspomagają leczenie artretyzmu.
Truskawkówka
Truskawki mają liczne właściwości i wartości odżywcze. Wpływ, jaki truskawki wywierają na zdrowie jest nie do przecenienia.
Poleca się je reumatykom, cierpiącym na schorzenia wątroby, a także nerek – są bowiem moczopędne.
Truskawki działają też dobroczynnie na serce: obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze.
Truskawki poprawiają apetyt, gaszą pragnienie, leczą ból gardła i chrypkę.
Przynoszą ulgę w zaburzeniach układu moczowego i polepszają trawienie. Zawarte w truskawkach pektyny pobudzają pracę jelit, a kwasy organiczne przyspieszają przemianę materii.
Ze względu na dużą zawartość witamin owoce te powinny być wybierane przez osoby cierpiące na anemię lub schorzenia związane z niedoborem witamin. Truskawki zawierają także liczne witaminy, a zwłaszcza witaminę C.
Europejscy naukowcy ustalili, że spożywanie truskawek chroni błonę śluzową żołądka przed uszkodzeniami wywołanymi alkoholem.
Szarlotka
Jabłka papierówki mają jedną właściwość cenniejszą niż witaminy: smak!
Papierówki zawierają pektyny, fruktozę, sole mineralne (fosfor, magnez, potas, sód, wapń, żelazo) i witaminy z grupy B, a także witaminę C i witaminę E, beta karoten i białko.
Są również źródłem błonnika, który zapewnia uczucie sytości na długo. Papierówki świetnie przyspieszają perystaltykę jelit, są polecane osobom cierpiącym na zaparcia. Antyoksydanty zawarte w papierówkach chronią nas przed wolnymi rodnikami i opóźniają procesy starzenia.
Papierówki dbają o niski poziom złego cholesterolu we krwi, zapobiegają tworzeniu się zakrzepów w naczyniach krwionośnych, mogą być stosowane w profilaktyce przeciwmiażdżycowej, a jedzone ze skórką zapobiegają nowotworom.
Śliwkówka
Właściwości lecznicze śliwek znane są od lat.
Swoje prozdrowotne działanie zawdzięczają bogactwu witamin i składników mineralnych, ale przede wszystkim przeciwutleniaczy.
Śliwki suszone należą bowiem do żywności o bardzo wysokim potencjale antyoksydacyjnym. Dzięki obecności związków przeciwutleniających śliwki działają ochronnie na komórki ciała, białka i DNA. Dezaktywują wolne rodniki, a przez to zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory i inne choroby cywilizacyjne.
Ze względu na obecność błonnika i przeciwutleniaczy owoce te pełnią istotną rolę w prewencji raka jelita grubego. Regularne spożywanie śliwek powoduje również obniżenie poziomu cholesterolu we krwi i pomaga w zapobieganiu miażdżycy tętnic.
Dzięki wysokiej zawartości potasu obniżają ciśnienie krwi więc polecane są osobom chorującym na nadciśnienie.
Śliwki są zalecane kobietom, które mają problem z pękającymi naczynkami. Dzięki zawartości witaminy K i C owoce te wzmacniają i uszczelniają naczynia krwionośne. Wpływają też na urodę – działają odżywczo i opóźniają procesy starzenia.
Jabłecznik
Jabłko znane jest z tego, że zbawiennie wpływa na pracę układu trawiennego. Owoc ten pomaga przyspieszyć metabolizm i schudnąć.
Ale oprócz tego jabłko chroni przed rakiem, przeciwdziała miażdżycy i innym chorobom układu krążenia, a także wspomaga regenerację organizmu.
Dzięki zawartości błonnika jabłka zmniejszają wchłanianie cholesterolu, a dzięki temu skutecznie zapobiegają miażdżycy i chronią przed zawałem.
Badania na zwierzętach wykazały, że jabłka mogą chronić mózg przed uszkodzeniami komórek mającymi wpływ na utratę pamięci.
Cytrynówka
Cytryna to owoc niskokaloryczny – w 100 g produktu jest tylko 29 kalorii.
Poza tym nie zawiera tłuszczu ani cholesterolu, ale jest dobrym źródłem błonnika oraz witaminy C. To właśnie wysoka zawartość witaminy C – silnego przeciwutleniacza – sprawia, że cytryna jest uważana za jeden z najzdrowszych produktów. W cytrynie znajdują się również witamina B6, miedź, wapń, żelazo i potas.
Cytryna wzmacnia odporność i poprawia pracę systemu immunologicznego. Warto po nią sięgnąć, aby zapobiegać infekcjom, ale także w czasie choroby, by szybciej wrócić do formy.
Sok z cytryny ma właściwości antybakteryjne, dlatego pomaga zwalczać ból gardła i osłabienie organizmu.
Cytryna świetnie działa na układ pokarmowy. Jeśli mamy problemy z trawieniem, często zmagamy się ze zgagą i nudnościami, to powinniśmy sięgnąć po wodę z sokiem z cytryny i miodem.
Kwaśna cytryna może też pomóc osobom z chorobami układu krążenia. Dzięki zawartości potasu jest polecana na nadciśnienie tętnicze. Z kolei rutyna wzmacnia i uelastycznia naczynia krwionośne, przez co zapobiega miażdżycy oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału lub udaru.
Eksperci twierdzą, że regularne spożywanie cytryny może się również przyczyniać do zmniejszenia ryzyka wystąpienia nowotworów. To zasługa witaminy C, która jest naturalnym antyoksydantem i skutecznie walczy z wolnymi rodnikami oraz komórkami chorobotwórczymi.
Chociaż wydaje się, że cytryna ma kwaśny odczyn, tak naprawdę ma zasadowe pH. Jest produktem alkalizującym, który warto uwzględnić w swojej diecie, aby przeciwdziałać objawom zakwaszenia organizmu.
Gruszkówka
Od bardzo dawna używano gruszek jako leku zapobiegającego różnym chorobom.
Owoce gruszy są bardzo zdrowe i wbrew panującej opinii, nie są ciężkostrawne, mogą je jeść nawet osoby z wrażliwym żołądkiem.
Zaleca się jedzenie gruszek przy zapaleniach dróg moczowych, kamicy nerkowej, przy stanach zapalnych gruczołu krokowego.
Sok z gruszek łagodnie obniża ciśnienie i uszczelnia naczynia włosowate. Osobom o wrażliwych jelitach, lub cierpiących na schorzenia dróg żółciowych, gruszki w stanie surowym mogą zaszkodzić.
Spożywanie gruszek może pobudzać nasz mózg do wydajniejszego działania. W swoim składzie zawierają bor. To za jego sprawą łatwiej nam pracować umysłowo.
Jako jeden z niewielu owoców gruszki zawierają jod, co powoduje, że pozytywnie wpływają na funkcjonowanie tarczycy i zapobiegają jej schorzeniom.
Bożonarodzeniowa
W jednej nalewce połączenie wielu dobroczynnych właściwości różnych owoców świeżych, suszonych, a także przypraw.
W jej skład wchodzą bowiem, m. in.: suszone śliwki, suszone gruszki, suszone ekologiczne morele, suszone daktyle, świeże owoce żurawiny, pigwy, cytryny, pomarańcze, a także kłącze imbiru, jałowiec, anyż, goździki, pieprz, cynamon, kardamon i oczywiście naturalny miód.
Granatka
W granacie znajdziemy całe mnóstwo witamin, między innymi witaminę C, B, E oraz A.
To jednak nie wszystko. Owoc ten kryje całe mnóstwo składników odżywczych. Wśród nich magnez, fosfor, potas, jod, a także krzem. Bogactwo witamin i składników odżywczych powoduje, że jego spożycie korzystnie wpływa na cały nasz organizm:
– wzmacnia układ sercowo-naczyniowy, poprawia przepływ krwi w mięśniu sercowym, redukuje złogi i zwapnienia w tętnicy szyjnej,
– hamuje rozwój komórek nowotworowych i przeciwdziała przerzutom, hamuje rozwój zmian nowotworowych prostaty, płuc, jelit, skóry, piersi i szyjki macicy,
– nie dopuszcza do rozwoju miażdżycy naczyń krwionośnych,
– obniża cholesterol,
– normalizuje ciśnienie tętnicze,
– poprawia sprawność seksualną, likwiduje zaburzenia erekcji (ciekawostka: szkoccy naukowcy dowiedli, że sok z granatów działa tak samo skutecznie jak Viagra – po dwóch tygodniach u poddawanych badaniu mężczyzn poziom testosteronu wzrastał nawet o 30%),
– skutecznie reguluje gospodarkę hormonalną u kobiet i mężczyzn (co ciekawe – u kobiet wpływa na wydzielanie żeńskich hormonów, m. in. estrogenu, u mężczyzn – męskich)
– reguluje stężenie cukru we krwi w przypadku cukrzycy typu II,
– zapobiega stanom zapalnym, zakażeniom infekcyjnym i grzybiczym, pomaga zwalczać grzyby, bakterie i pasożyty,
– opóźnia procesy starzenia,
– reguluje procesy trawienne,
– pomaga przy astmie i zakażeniach górnych dróg oddechowych,
– działa ogólnie wzmacniająco na układ odpornościowy.
Oranżówka
Pomarańcza ma dużo beta-karotenu i witaminy C oraz wody. Woda doskonale wypłukuje z organizmu toksyny, a witamina C jest cenionym antyoksydantem, który unieszkodliwia agresywne cząstki tlenu powstające m. in. z powodu stresu, palenia papierosów, alkoholu, małej ilości snu.
Jedna pomarańcza pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.
Czerwone pomarańcze, poza beta-karotenem, produkują również antocyjany, odpowiedzialne za charakterystyczną, krwistoczerwoną barwę dojrzałych owoców.
Pomarańcze dostarczają też dużo witamin z grupy B (w tym kwas foliowy) korzystnych dla skóry i nerwów oraz cennego potasu, od którego zależy prawidłowe ciśnienie krwi i rytm serca.
Zawierają substancje blokujące pierwszą fazę powstania komórek nowotworowych i związki o działaniu przeciwbakteryjnym.
Pomarańcze obfitują w błonnik pokarmowy, który usprawnia przemianę materii.
Kawówka
KAWA OBNIŻA STRES
Od dawna wiadomo, ze kawa ma działanie terapeutyczne. Już sam jej zapach działa na nas odprężająco. Kto nie lubi porannego zapachu parzonej kawy czy aromatu dopiero co zmielonych ziaren, który później jeszcze długo utrzymuje się
w kuchni.
Zdecydowanie, dobroczynne substancje zawarte w tym czarnym napoju stymulują nasz mózg i niwelują stres.
POPRAWIA POTENCJĘ
Przede wszystkim kawa działa jak afrodyzjak. Pobudza nasz mózg, sprawiając, że nabieramy większej ochoty na seks. Zgodnie z najnowszymi badaniami u mężczyzn, którzy wypijają 2-3 filiżanki kawy dziennie incydenty związane z brakiem erekcji praktycznie nie występują lub występują sporadycznie. Po co faszerować się drogimi środkami chemicznymi skoro w kuchni niemal każdego domu jest kawa.
Ten sposób wydaje się zdecydowanie zdrowszy
i przyjemniejszy.
ZMNIEJSZA RYZYKO CUKRZYCY
Badania wykonane w 2009 roku wykazały, że kawa zmniejsza zachorowanie na cukrzyce o 7%. To dużo jeżeli weźmiemy pod uwagę, że na cukrzycę choruje ponad 300 milionów ludzi na całym świecie. Profilaktyka w tej kwestii jest niezbędna, ponieważ cukrzyca to choroba cywilizacyjna,
która może dotknąć każdego.
Wystarczy zaledwie filiżanka kawy dziennie, by zmniejszyć ryzyko zachorowania.
ZMNIEJSZA RYZYKO DEPRESJI
Fakt, że kawa poprawia nastrój jest ogólnie znany. Najnowsze badania dowodzą, że każdorazowo po wypiciu filiżanki kawy poziom serotoniny i dopaminy, czyli substancji odpowiedzialnych za dobre samopoczucie wzrasta.
Jeżeli chcemy uniknąć depresji i innych chorób psychicznych, zwłaszcza w ponure jesienne i zimowe dni, musimy częściej sięgać po mocne espresso.
Nie ma lepszego sposobu.
POPRAWIA KRĄŻENIE KRWI
Dowiedziono, że kawa poprawia krążenie krwi. Wpływa pozytywnie na pracę serca i naczyń krwionośnych.
Picie kawy zwiększa przepływ krwi w naczyniach krwionośnych o prawie 30%. Dzięki temu prawidłowo dotlenione komórki są bardziej wydolne, a to poprawia ogólną kondycję naszego organizmu.
CHRONI PRZED CHOROBĄ PARKINSONA
Jak dotąd nie wynaleziono skutecznego lekarstwa na chorobę Parkinsona, a jak wiadomo jest to przypadłość neurologiczna znacznie obniżająca jakość życia.
Teraz dzięki kawie można skutecznie, nawet o 60% obniżyć ryzyko zachorowania na nią.
Klucz do sukcesu to jeden z głównych składników kawy – kofeina, która przyjmowana regularnie chroni przed Parkinsonem.
SPALA TŁUSZCZ
Jak wiadomo kawa zawiera kofeinę. Kofeina odgrywa istotna rolę w procesie przemiany materii. Jest w stanie nawet o 20% przyspieszyć spalanie tłuszczu.
Warto pamiętać, że im lepszej jakości kawę spożywamy, tym szybciej przebiega proces odchudzania.
Tak spożywanej kawy nie należy słodzić, ani wzbogacać innymi aromatami, ponieważ zwiększamy w ten sposób jej kaloryczność.
ZAWIERA ANTYOKSYDANTY
Nieprzetworzone ziarna kawy zawierają ponad 1000 różnych przeciwutleniaczy.
Taki poziom prozdrowotnych substancji sprawia, że marginalizowana do tej pory kawa staje się lepszą alternatywą dla zielonej herbaty czy kakao, które nie wszyscy lubią.
Antyoksydanty niszczą wolne rodniki, które odpowiadają za procesy starzenia. Są niezwykle istotnym elementem naszej diety i powinniśmy zwracać uwagę by potrawy, które spożywamy je zawierały.
Kawa nie dość, że zawiera ich ogromne ilości to w dodatku są to przeciwutleniacze bardzo łatwo przyswajalne.
CHRONI PRZED NOWOTWORAMI
Oczywiście nie ochroni nas przed wszystkimi typami nowotworów, ale na pewno zmniejszy ryzyko zachorowania. Polifenole i antyoksydanty zawarte w kawie niwelują stany zapalne w organizmie, chroniąc go od takich zmian nowotworowych jak rak piersi, jelita grubego, prostaty czy wątroby. W przypadku raka prostaty mówi się o znacznym zmniejszeniu ryzyka zachorowań, nawet o 30%, a w przypadku raka wątroby o 10%.
CHRONI PRZED PROMIENIAMI UV
Kawa nie zastąpi tutaj kremu z filtrem, ale warto wypić mocną, małą czarną przed wyjściem na plażę.
Substancje zawarte w kawie chronią naszą skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego. Polifenole, które znajdują się w ziarnach kawy pozytywnie wpływają na wygląd naszej cery niwelując wypryski i poprawiając koloryt skóry.
Kawa to zaraz po wodzie drugi najpopularniejszy napój świata.
Pijemy ją podczas śniadania, po obiedzie czy późnym popołudniem, ale tak naprawdę nie ma złej pory na kawę. Odgrywa też istotną funkcję towarzyską, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres.
Mimo, że nie jest zalecana w dużych ilościach i osobom chorym na nadciśnienie, to jednak spożywana regularnie chroni przed wieloma chorobami.
Spis popełnionych przez nas nalewek 🙂
1. malinówko-jeżynówka
2. morelówka
3. dzika róża
4. pigwówka
5. sosnówka
6. kosówka
7. pokrzywa
8. melisa z pomarańczą
9. mięta
10 oregano
11. orzech zielony
12. czereśniówka
13. truskawkówka
14. szarlotka (papierówka)
15. leśna sangria
16. śliwkówka
17. jabłecznik
18. dereniówka
19. rokitnik
20. cytrynówka
21. bożonarodzeniowa
22. gruszkówka
23. żurawinówka
24. aroniówka
25. granatka
26. imbirówka
27. pomarańczówka
28. oranżówka
29. jarzębinówka
30. berberysówka
31. kawówka
Z powodu rozporządzeń prawnych nie możemy, niestety, prowadzić sprzedaży naszych wspaniałych domowych nalewek, ale zawsze możemy podzielić się z Państwem przepisami i pochwalić przepysznymi i naprawdę unikatowymi wyrobami domowego rękodzieła 😉