Termofor z łuską prosa

Poduszka – termofor z wypełnieniem z łuski prosa

            Proso zwyczajne (Panicum miliaceum) należy do zbioru bardzo starych roślin uprawnych – podobno już kilkaset lat temu było znane w Europie i Azji.
            W czasach średniowiecza uprawa prosa została ograniczona, na rzecz innych zbóż. Dopiero połowa XX wieku przyniosła zwrot i proso zaczęło powracać do „łask”. Rożnego rodzaju formy tego zboża, głównie kasza, ale także mąka czy płatki, zaczęły z powrotem trafiać do naszych jadłospisów. Aktualnie kasza jaglana, czyli odłuszczona część prosa, doceniana jest przez osoby niespożywające glutenu, wegetarian, jak i każdego zwolennika zdrowej i nieprzetworzonej żywności.

            Proso posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych, w zależności czy jest spożywane, czy też używane jako wypełnienie do poduszek i innych akcesoriów. Ziarniaki prosa zawierają znaczne ilości fosforu, wapnia, cynku, jodu, potasu, sodu, magnezu
i bromu, witamin B1 i B2 – dwukrotnie więcej niż ziarniaki pszenicy i żyta.

            Proso, jego łuska i kasza jaglana:

  •  dają ciału stabilność, wpływają pozytywnie na proces gojenia się ran i zrastania kości.
  • częste przykładanie w miejsca złamań, zmniejsza dolegliwości bólowe i przyspiesza regenerację
  •  małe ziarenka kumulują ciepło, dlatego poduszki z wypełnieniem z łuski prosa, po uprzednim ich podgrzaniu, zmniejszają dolegliwości w obszarze głowy i oczu, tj. bóle migrenowe, napięciowe bóle głowy spowodowane stresem, czy też bóle okolic oczu i oczodołów
  •  w przypadku bólu tzw. zatokowego, czy też po prostu zatkanych kanałów przynosowych, poduszka używana regularnie pomaga często w dużym stopniu
    w rozwiązaniu tego typu problemów.

Sposób użycia:

  1. Podgrzewanie:
     Rozgrzej piekarnik do 150°C, włóż poduszkę do czystego, żaroodpornego naczynia, a następnie do rozgrzanego piekarnika na 15/20 minut.
    UWAGA! Nie przegrzewaj swojej poduszki na wyższych temperaturach, aby przyspieszyć jej rozgrzanie. Może spowodować to szybką utratę zdrowotnych właściwości ziaren.
  2.  Podgrzanie poduszki na grzejniku – połóż poduszkę na czystym grzejniku.
    W zależności od temperatury grzejnika, zdejmij ją w momencie, gdy temperatura
    będzie już odpowiednia dla Ciebie.
  3.  Poduszkę możesz rozgrzać także na słońcu. To tak naprawdę będzie najbardziej naturalnym i kojącym ciepłem, więc jeśli będzie taka okazja, zachęcamy do wyboru tego typu podgrzania.

Schładzanie:
Włóż poduszkę do czystego naczynia lub torebki foliowej, w celu uniknięcia zamoczenia
i pozostaw w lodówce na około 1h. Po tym czasie jej temperatura pozwoli na ukojenie bólu wywołanego stłuczeniem czy zwichnięciem.

Skład:
Wypełnienie – 100% łuski prosa
Powłoczka – 100%

 Życzymy zdrowia i zadowolenia z użytkowania naszego produktu 🙂

Zespół HavenHome

All Rights Reserved